Briefing van Oxfam internationaal

In hoeverre kunnen en dienen wij als parochie het rapport van Oxfam internationaal onder de aandacht brengen, haar briefing van vandaag? (zie hieronder)

Het lijkt me goed om binnen de opdracht van de kerk als gelovigen na te denken over wat Oxfam onder de aandacht wil brengen. Bijvoorbeeld de gevolgen van steeds groter wordende economische ongelijkheid en de rol die de overheid hierin de afgelopen decennia heeft gehad.

En waarom wordt de stem van de kerk niet meer gehoord?

Tal van zaken vragen om een oplossing en Ofxam vindt dat de 10 rijkste mannen met al hun geld de oplossing zijn, maar is de 99 procent van de mensheid wereldwijd niet de oplossing?  

Eén ding is zeker, een eenvoudige oplossing voor complexe zaken bestaat niet.

Of toch wel?

Pastoor Jos Hermans


Oproep van Ofxam internationaal

In een briefing “Inequality Kills “, die vandaag is gepubliceerd voorafgaand aan de Davos Agenda van het World Economic Forum schrijft Ofxam Internationaal waar volgens hen de oplossing zit van de problemen wereldwijd.

Gepubliceerd: 17 januari 2022

Tien rijkste mannen
verdubbelen hun fortuin tijdens pandemie, terwijl het inkomen van 99 procent van de mensheid daalt. Elke 26 uur wordt er een nieuwe miljardair geslagen, aangezien ongelijkheid elke vier seconden bijdraagt aan de dood van één persoon . De tien rijkste mannen ter wereld hebben hun fortuin meer dan verdubbeld van $ 700 miljard tot $ 1,5 biljoen – met een snelheid van $ 15.000 per seconde of $ 1,3 miljard per dag – tijdens de eerste twee jaar van een pandemie die de inkomens van 99 procent van de mensheid heeft zien dalen en meer dan 160 miljoen meer mensen tot armoede gedwongen.

“Als deze tien mannen morgen 99,999 procent van hun rijkdom zouden verliezen, zouden ze nog steeds rijker zijn dan 99 procent van alle mensen op deze planeet”, zegt Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam International. “Ze hebben nu zes keer meer rijkdom dan de armste 3,1 miljard mensen.”

In een nieuwe briefing
“Inequality Kills “, die vandaag is gepubliceerd voorafgaand aan de Davos Agenda van het World Economic Forum , zegt Oxfam dat ongelijkheid bijdraagt aan de dood van minstens 21.000 mensen per dag, of één persoon per vier seconden. Dit is een conservatieve bevinding op basis van sterfgevallen wereldwijd door gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, gendergerelateerd geweld, honger en de ineenstorting van het klimaat.

“Het is nog nooit zo belangrijk geweest om de gewelddadige fouten van deze obscene ongelijkheid recht te zetten door de macht en extreme rijkdom van de elite terug te vorderen, onder meer door belastingheffing – dat geld terug in de reële economie te krijgen en levens te redden”, zei ze.

Het vermogen van miljardairs
is sinds het begin van COVID-19 meer gestegen dan in de afgelopen 14 jaar. Met $ 5 biljoen dollar is dit de grootste stijging in het vermogen van miljardairs sinds het begin van de records. Een eenmalige belasting van 99 procent op de pandemische meevallers van de tien rijkste mannen zou bijvoorbeeld kunnen betalen:

  • universele gezondheidszorg en sociale bescherming bieden,

“Miljardairs hebben een geweldige pandemie gehad. Centrale banken hebben biljoenen dollars in de financiële markten gepompt om de economie te redden, maar een groot deel daarvan is uiteindelijk terechtgekomen in de zakken van miljardairs die meeliften op een beurshausse.

Vaccins waren bedoeld om een einde te maken aan deze pandemie,
maar rijke regeringen stonden farmaceutische miljardairs en monopolies toe om de levering aan miljarden mensen af te sluiten. Het resultaat is dat elke denkbare ongelijkheid dreigt toe te nemen. De voorspelbaarheid ervan is misselijkmakend.
De gevolgen ervan zijn dodelijk’, zei Bucher.

Extreme ongelijkheid is een vorm van economisch geweld, waarbij beleid en politieke beslissingen die de rijkdom en macht van een enkeling in stand houden, leiden tot directe schade aan de overgrote meerderheid van de gewone mensen over de hele wereld en de planeet zelf.

“De COVID-19-pandemie heeft openlijk zowel het motief van hebzucht als de mogelijkheid met politieke en economische middelen onthuld, waardoor extreme ongelijkheid een instrument van economisch geweld is geworden”, zei Bucher. “Na jaren van onderzoek en campagne voeren over deze kwestie, is dit de schokkende maar onvermijdelijke conclusie die Oxfam vandaag heeft moeten trekken.”

Ondanks de enorme kosten van de bestrijding van de pandemie, zijn de regeringen van rijke landen er de afgelopen twee jaar niet in geslaagd de belastingen op de rijkdom van de rijksten te verhogen en zijn ze doorgegaan met het privatiseren van publieke goederen zoals vaccinwetenschap. Ze hebben bedrijfsmonopolies in die mate aangemoedigd dat alleen al in de pandemieperiode de toename van de marktconcentratie in één jaar meer dreigt te zijn dan in de afgelopen 15 jaar van 2000 tot 2015.

Ongelijkheid raakt de kern van de klimaatcrisis,
aangezien de rijkste 1 procent meer dan twee keer zoveel CO2 uitstoot als de onderste 50 procent van de wereld, wat leidt tot klimaatverandering in 2020 en 2021 die heeft bijgedragen aan bosbranden, overstromingen, tornado’s en mislukte oogsten en honger. “Ongelijkheid in zo’n tempo en schaal gebeurt door keuze, niet door toeval”, zei Bucher. “Niet alleen hebben onze economische structuren ons allemaal minder veilig gemaakt tegen deze pandemie, ze stellen degenen die al extreem rijk en machtig zijn actief in staat om deze crisis voor eigen gewin uit te buiten.”, zei Bucher.
Oxfam beveelt regeringen dringend aan:
De winsten van miljardairs terugdringen door deze enorme nieuwe rijkdom die sinds het begin van de pandemie is gemaakt, te belasten door middel van permanente vermogens- en kapitaalbelastingen.

Bronnen en toelichting:

  • Download het rapport ‘ Inequality Kills ‘ en de samenvatting en het methodologie-document waarin wordt uiteengezet hoe Oxfam de statistieken in het rapport heeft berekend. >klik hier
  • De berekeningen van Oxfam zijn gebaseerd op de meest actuele en uitgebreide gegevensbronnen die beschikbaar zijn. Cijfers over de allerrijksten in de samenleving zijn afkomstig van Forbes’ 2021 Billionaires List. Cijfers over het aandeel van het vermogen komen uit het Global Wealth Databook 2021 van het Credit Suisse Research Institute. Cijfers over de inkomens van de 99 procent zijn afkomstig van de Wereldbank. Volgens Forbes hebben de 10 rijkste mensen, op 30 november 2021, hun fortuin zien groeien met $ 821 miljard dollar sinds maart 2020.
  • De 10 rijkste mannen werden vermeld als: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault & familie, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer en Warren Buffet.
  • De rijkste één procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor meer dan twee keer zoveel koolstofvervuiling als de 3,1 miljard mensen die de armste helft van de mensheid vormden tijdens een kritieke periode van 25 jaar van ongekende emissiegroei. Download Oxfam’s ” Confronting Carbon Inequality Report “.
  • De CO2-voetafdruk van de rijkste 1 procent van de mensen op aarde zal naar verwachting 30 keer groter zijn dan het niveau dat verenigbaar is met de 1,5 ° C-doelstelling van de Overeenkomst van Parijs in 2030 . De armste helft van de wereldbevolking zal in 2030 nog steeds ver onder het niveau van 1,5°C uitstoten. Download de studie ” Carbon Inequality in 2030 “, in opdracht van Oxfam op basis van onderzoek uitgevoerd door het Institute for European Environment Policy (IEPP) en het Stockholm Environment Institute (SEI).