Kom jij naar de Palmpaasviering! De communicanten stellen zich voor

Alle kinderen uit de hele parochie zijn van harte welkom om Palmpasen mee te vieren: zondag 10 april 10.00 uur, in de parochiekerk H.H. Ewalden te Druten.
Het zou leuk zijn als je thuis een palmpaasstok maakt en deze dan meebrengt. Dan kan je ook meelopen in de optocht die we door de kerk maken.  Hoe je een palmpaasstok maakt? – hieronder lees je er meer over.

De basis van een palmpaastok in een kruis, daarbovenop komt een haantje van brood. De stok wordt mooi versierd en er komen kleine (paas)versnaperingen bijv. paaseitjes aan te hangen. In de viering komt er een palmtakje bij.

Feitelijk zit de hele Goede Week symbolisch verborgen in de palmpaasstok. Het palmtakje herinnert aan de intocht in Jeruzalem, waar de mensen Jezus met palmtakken toezwaaiden.

Het broodhaantje verwijst naar de haan die in de nacht van Witte Donderdag kraaide nadat Petrus tot drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. De palmpaasstok heeft de vorm van een kruis en verwijst naar Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus de kruisdood stierf. De paaseitjes/versiering staan symbool voor het vieren van het nieuwe Leven van Pasen.  Na afloop van de viering worden de palmpaasstok naar iemand gebracht, die zelf niet naar de kerk kan komen om de vieringen van de Goede Week en Pasen bij te wonen, door ouderdom of ziekte. Zo is er toch een verbondenheid met de geloofsgemeenschap!

Palmpaasstok maken

Op Palmzondag gaan veel kinderen de straat op met een versierde stok met daarop een broodhaantje, een gewijd buxustakje en allerlei lekkere dingen. Ieder jaar op Palmzondag herdenken we de intocht van Jezus in Jeruzalem. De mensen verwelkomden Hem met palmtakken. Deze intocht werd jaren later nagebootst met de Palmpaasoptocht. Sindsdien vieren we elk jaar Palmzondag en maken we Palmpaasstokken. Een leuke activiteit met de kinderen uit de parochie!

Maak hem zelf!

Wat heb je nodig?

  • Een houten kruis, gemaakt van twee latjes (50 cm en 75 cm)
  • Hamer en spijkers
  • Naald en draad
  • Plakband/lijm
  • Scharen
  • Geel, wit, rood crêpe papier
  • Gekleurd papier
  • Rozijnen
  • Chocolade eitjes
  • Mandarijnen/sinaasappels
  • Broodhaantje of papieren haantje – klik hier
  • eventueel cadeaulint als versiering

Aan de slag!

  • Timmer het kruis in elkaar van twee stevige latjes.
  • Wikkel stroken gekleurd crêpe papier om de latjes heen.
  • Maak 5 propjes van rood crêpe papier en plak deze op de plekken waar de kruiswonden van Jezus hebben gezeten.
  • Knip een hartje uit van papier en plak deze op het snijpunt van de twee kruisbalken.
  • Rijg met een naald 30 rozijnen aan een draad. Maak de beide uiteinden van het draad vast aan beide zijkanten van het kruis.
  • Plak 12 chocolade eitjes op de dwarsbalken van het kruis.
  • Timmer op beide zijkanten van het kruis een spijkertje en steek er een sinaasappel of mandarijn op.
  • Steek het broodhaantje bovenop het kruis en je bent klaar! Op Palmzondag krijg je in de kerk een palmtakje. Maak het takje vast aan het kruis of steek hem in het haantje.

Tip: hoe moeilijk het ook is voor een kind om het zelfgemaakte kruis weg te geven, het is wel een mooie gebaar van naastenliefde om na afloop van Palmzondag het kruis af te staan aan een oudere en/of eenzame mede parochiaan. Dat brengt zo vaak vreugde!

Extra versiertips:

  • Maak van ijzerdraad een soort doornenkroon en maak het bovenaan vast op het kruis.
  • Jezus is het Licht van de wereld, dus plak op beide zijbalken een waxinelichtje.
  • Jezus is door Judas voor 30 zilverstukken verraden, dus hang een zakje met 30 (chocolade) munten aan het kruis.
  • Jezus is de deur die voor ons de weg naar de hemel heeft vrijgemaakt. Hang als symbool een dropsleutel aan het kruis.
  • Jezus had dorst toen Hij aan het kruis hing, dus hang een klein bekertje aan het kruis. Jezus heeft nog altijd dorst naar onze liefde voor Hem.
  • Versier het kruis met narcissen (bijv. van crêpe papier) als teken van nieuw leven.

Palmpaaskruis: wat betekent het allemaal?

KRUIS: Het kruis doet ons denken aan het lijden en sterven van Jezus. Zijn dood herdenken we in het bijzonder op Goede Vrijdag. Hij geeft zijn leven uit liefde voor ons, om ons op te tillen naar het Leven van zijn Vader.

WIT: Het kruis is omwikkeld met wit of geel crêpepapier, wit is de kleur van de verrijzenis, geel de kleur van vreugde en nieuw leven. Jezus is gestorven op het kruis maar gelukkig daarna opgestaan uit de dood. Hij leeft, ook nu nog. De Verrijzenis van Jezus vieren we speciaal met Pasen. Het Paasfeest is het grootste feest van het jaar!

ROOD: Op 5 plaatsen op het kruis zijn er propjes rood crêpepapier als verwijzing naar de kruiswonden van Jezus (de spijkers in zijn handen en voeten en de wond op de plaats waar zijn hart werd doorstoken)

PALMTAKJE: Dit doet denken aan de palmbladeren waarmee de mensen Jezus hebben toegejuicht toen Hij op een ezel Jeruzalem binnentrok. Ze zongen toen: “Hosanna, Zoon van David. Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.” Op Palmzondag vieren we dit en dan ontvangt iedereen een palmtakje dat je dan thuis achter een kruisbeeld kunt hangen.

HAAN: Petrus was één van de naaste vrienden (een apostel) van Jezus. Maar nadat Jezus gevangen was genomen, werd hij bang en verloochende Hem tot drie keer toe. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus al tevoren aan Petrus had voorspeld. Petrus werd heel verdrietig toen hij besefte dat hij net had gedaan alsof hij Jezus niet kende. Gelukkig is hij na de verrijzenis van Jezus veel moediger geworden en zelfs door Jezus aangewezen als de leider van de apostelen, de eerste paus.

TWAALF EITJES: Deze herinneren aan de twaalf apostelen (speciale vrienden) van Jezus. Eitjes horen ook bij de lente en het nieuwe leven.

DERTIG rozijnen: Judas, een van de twaalf apostelen, heeft Jezus verraden en kreeg daarvoor dertig zilverlingen.

HARTJE: Een hartje is een teken van liefde. Jezus heeft uit liefde voor ieder van ons persoonlijk zijn armen uitgestrekt op het kruis en zijn leven vrijwillig uit handen heeft gegeven; opdat wij door Hem een nieuw leven van vrede dichtbij God kunnen ontvangen.

SINAASAPPELS: deze herinneren aan de zure wijn die men Jezus op het kruis gaf.

GOEDE WEEK- PASEN samen vieren

De week van Palmzondag tot Pasen is de Goede Week. Dan worden we uitgenodigd wat meer stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus. Op Witte Donderdag vieren we het Laatste Avondmaal van Jezus, toen de apostelen eigenlijk hun Eerste Heilige Communie deden en tot priester werden gewijd.

Op Goede Vrijdag  om 15.00 uur bidden we samen met alle kinderen en volwassenen de kruisweg omdat Jezus op dat tijdstip aan het kruis gestorven is. Komen jullie ook met je gezin? (school geeft hiervoor vrij, duurt ongeveer 30 minuten).

Op het grote feest van Pasen is er een feestelijke Hoogmis omdat we dan uitbundig vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. Voor alle kinderen is er kinderwoorddienst waar het Paasverhaal verteld wordt en ieder kind ook een eigen Paaskaarsje voor thuis mag versieren.